de verzorgingZodra u een gedeeltelijk of volledig kunstgebit krijgt, betekent dit niet dat u nooit meer iets aan mondverzorging hoeft te doen. Uw gebitsprothese moet dagelijks worden gereinigden en ook uw mond moet dagelijks worden schoongemaakt. Waarom dat moet en hoe u uw mond en kunstgebit schoonmaken kunt, dat gaan we u op deze pagina uit te leggen.

waarom uw kunstgebit reinigen?

Ook als u een gebitsprothese draagt is het van belang om uw mond schoon te houden. Een (gedeeltelijke) gebitsprothese of kunstgebit wordt de hele dag blootgesteld aan speeksel, voedsel en bacteriën.

In uw mond is het bovendien lekker warm en vochtig, een ideale plek voor deze bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Als u uw kunstgebit en mond niet goed schoonhoudt, wordt het er dus niet frisser op. Een paar belangrijke redenen waarom u regelmatig uw kunstgebit reinigen moet:

  • De bacteriën en voedselresten veroorzaken geurtjes die u een slechte adem geven.
  • U kunt door een slechte hygiëne last krijgen van ontstoken tandvlees of zweertjes in de mond.
  • Bacteriën en voedselresten vormen plak op het kunstgebit. Dit laagje zorgt ervoor dat uw prothese kleverig aanvoelt.
  • Bij mensen die een gedeeltelijke prothese hebben, tasten de bacteriën en voedselresten het glazuur van de echte tanden en kiezen aan. Hierdoor kunnen er gaatjes (cariës) ontstaan.
  • Bepaalde voedingsmiddelen (zoals thee en rode wijn) hechten zich aan het oppervlak van het kunstgebit. Wordt de prothese niet dagelijks gereinigd, dan kunnen er lelijke, hardnekkige vlekken op het kunstgebit ontstaan.
  • Voorkom tandplak en tandsteen door uw mond en gebit na iedere maaltijd met water schoon te spoelen.

dagelijks reinigen kunstgebit

  1. Maak uw kunstgebit ’s avonds schoon met een speciale protheseborstel. Die veroorzaakt (in tegenstelling tot een gewone tandenborstel) geen krassen of beschadigingen.
  2. Gebruik geen gewone tandpasta; deze bevat kleine, schurende korreltjes die krassen kunnen achterlaten op het kunstgebit.
  3. Gebruik bij het poetsen van het kunstgebit een speciale reiniger  zoals van Corega of Ecosym, die zacht genoeg is om het kunsthars niet te beschadigen. Geen speciale reiniger in huis? Gebruik dan een klein druppeltje afwasmiddel.
  4. Spoel het gebit na het poetsen altijd goed af zodat alle restanten van het schoonmaakmiddel verwijderd worden.

aanvullend reinigen kunstgebit

Naast de dagelijkse poetsbeurt kunt het kunstgebit regelmatig laten weken in een waterbadje met een speciaal reinigingsmiddel. Zo worden ook het hardnekkige vuil en aanslag aangepakt. U kunt uw kunstgebit weken in een glas water of een speciaal prothesebakje. Door enkele druppels prothesereiniger toe te voegen worden de bacteriën gedood en wordt het vuil beter losgeweekt. Borstel het kunstgebit na het weken schoon om het vuil te verwijderen en spoel de prothese daarna goed af.

incidenteel reinigen

Soms kunnen er hardnekkige vlekken of aanslag op uw kunstgebit achterblijven, ondanks poetsen en weken. Als de tanden van de prothese verkleurd zijn, kunt u het beste uw kunstgebit schoonmaken met speciale whitening tabletten voor kunstgebitten. Ook kunt u bij ons langs komen. Wij kunnen uw kunstgebit schoonmaken in een speciaal trilbad, eventueel met reiniger, waarbij alle aanslag en verkleuringen weer verwijderd worden.

contact

Praktijk Hoensbroek
Mgr. Nolensstraat 27
6431 JL Hoensbroek
Tel: 045 - 8200 385

Openingstijden
Ma - Do : 09.00 – 17:00
Vr : 09:00 – 12:00

E-mail: info@tandprotheticusdalm.nl