uw eerste prothese



Hoe goed u uw gebit ook heeft onderhouden, er komt een moment dat u teveel tanden en kiezen bent kwijtgeraakt en u niet meer goed kunt eten en praten. In dat geval bent u toe aan uw eerste kunstgebit. Heeft u nog voldoende eigen tanden en kiezen, dan kan een gedeeltelijke gebitsprothese uitkomst bieden.

aanmeten eerste kunstgebit

Na het trekken van uw tanden krijgt u eerst een tijdelijk noodgebit. Dit eerste kunstgebit voldoet voor de eerste periode, maar past nog niet optimaal, omdat uw kaak de eerste zes tot twaalf maanden zal slinken.

Toch is het belangrijk om het eerste kunstgebit te maken als u nog tanden van uzelf heeft. Dit om de vorm van uw eigen gebit en kleur en de beet te bepalen.

Samen met u proberen we tot een mooi eindresultaat te komen. U heeft daarbij zelf inspraak in de kleur en vorm van de tanden. Met onze ervaring en advies maken we voor elke patiënt een individualistische prothese die in de meeste gevallen niet van echt te onderscheiden is.

het behandelplan

Sommige onderdelen in het behandelplan kunnen vervallen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

  1. intakegesprek: Voordat we beginnen met uw perfecte gebitsprothese noteren wij uw persoonlijke gegevens, eventueel medicijngebruik en gegevens over uw gezondheid en uw mondholte wordt nagekeken.
  2. eerste afdrukken:  We maken  situatie afdrukken van uw beide kaken gemaakt (happen). De modellen die hierdoor worden verkregen dienen als basis voor de definitieve afdrukken.
  3. definitieve afdrukken: Met behulp van speciaal voor u gemaakte lepels worden de definitieve afdrukken van de beide kaakdelen gemaakt. Hiermee worden ook de randlengte en pasvorm van de prothesen vastgelegd.
  4. beetbepaling: We bepalen hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in uw mond is voor het kunstgebit. Op basis van uw persoonlijke wensen worden de kleur en vorm van de tanden en kiezen uitgezocht. Hierbij gebruiken wij foto’s van vroeger zodat wij met de prothese de gelijkenis van uw vroegere uitstraling en gezicht het best kunnen benaderen.
  5. passen in was: We bekijken of de tanden van de prothese mooi in uw mond staan en of de kiezen goed op elkaar komen. De tanden en kiezen staan nog op een wasplaatje, waardoor de pasvorm van de prothese nog niet optimaal zal zijn.
  6. plaatsen en instructie: De prothese wordt in uw mond geplaatst en op esthetiek, drukplaatsen en spraak gecontroleerd. Tevens krijgt u instructie over het gebruik en de verzorging van uw gebitsprothese. Het gewennings-proces kan enkele weken duren. Tevens maken we een afspraak voor de na-controle.
  7. na-controle: Uw tandprotheticus controleert de pasvorm en functie van het kunstgebit en zal waar dat nodig mocht zijn nog enkele correcties uitvoeren.

tarieven & vergoedingen

Een nota van een tandprothetische praktijk zal bestaan uit een honorarium deel en een tandtechniek deel. Deze honorarium tarieven en tandtechniek tarieven worden in opdracht van de minister vastgesteld door de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit).

Voor behandelingen boven €250 maken wij een offerte/begroting waarmee u als patiënt bij de eigen verzekeraar kunt opvragen wat de vergoeding zal zijn vanuit de basisverzekering en de eventueel afgesloten aanvullende verzekering. Door de diversiteit aan polissen en de zeer verschillende polisvoorwaarden is het onmogelijk om vooraf in het algemeen uitspraken te doen over kosten/vergoedingen van gebitsprotheses.

Kijk voor een overzicht van de algemene regels op onze vergoedingen pagina.

contact

Praktijk Hoensbroek
Mgr. Nolensstraat 27
6431 JL Hoensbroek
Tel: 045 - 8200 385

Openingstijden
Ma - Do : 09.00 – 17:00
Vr : 09:00 – 12:00

E-mail: info@tandprotheticusdalm.nl